top of page

FOOD

FRIDAY

Het weekend komt eraan, tijd om samen met je gezin, je partner, je zoon/dochter of een vriend(in) samen gezellig te tafelen. Misschien is vrijdag de vaste ‘frietjesdag’ in je gezin of staat er een uitstap naar een restaurant gepland dit weekend. Voor personen met autisme is een eetmoment niet altijd even gezellig door de vele prikkels. 

PETIT BEURRE TAART

AUTIVRIENDELIJK RECEPT

Het weekend komt eraan, tijd om samen met je gezin, je partner, je zoon of dochter of een vriend(in) samen een leuke kookactiviteit te doen.

Mensen met autisme hebben vaker nood aan het visueel maken van een activiteit. Dit zorgt ervoor dat ze zelfstandiger worden en op hun tempo een taak kunnen uitvoeren of een activiteit kunnen volbrengen.

 

Met ons autivriendelijk stappenplan kan je dit weekend aan de slag om zelf een heerlijke petit beurre taart te maken. 

Maak er een gezellig moment van en laat de taart vooral smaken!

petit beurre.png

HORECAGERICHTE DAGBESTEDING

De Kapelanij is een brasserie gelegen in Zutendaal waar vanuit de Limburgse Stichting Autisme een dagbesteding wordt aangeboden voor personen met ASS. Op ieders maat wordt er een takenpakket uitgewerkt en kan er onder begeleiding geholpen worden in de keuken en de bediening.


In de keuken wordt er geholpen bij het wassen en snijden van groenten, gerechten klaarmaken en het dresseren van borden, de afwas en het proper houden van de keuken. In de bediening behoort het opnemen van bestellingen en het bedienen van klanten tot het takenpakket. Verder zijn er ook algemene
taken zoals het strijken van handdoeken, onderhoud van het terras, indraaien van bestek en flesjes sorteren.

Ieders takenpakket wordt op maat opgesteld. Regelmatig wordt dit door de begeleiding en het personeel van de Kapelanij geëvalueerd en bijgestuurd indien nodig. Op regelmatige basis worden hiervoor gesprekken met de deelnemers georganiseerd.


Personen met een diagnose ASS kunnen vanaf 16 jaar terecht in onze werking  indien zij beschikken over middelen voor dagbesteding binnen rechtstreekse of niet rechtstreekse hulpverlening (RTH of PVB).

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Kapelanij op 0477 871 354 of LSA.Dagbesteding@wegwijs.stijn.be

food friday.png

AUTISME EN EETMOMENTEN

Het eetmoment is vaak een moeilijk moment voor personen met autisme. Tijdens dit belangrijke moment van de dag komen er heel wat prikkels tegelijk binnen. Het gaat dan niet enkel over het proeven van bepaalde smaken, maar over de geuren aan tafel, de geluiden rondom je (het verplaatsen van potten en pannen, kauwen van degene naast je, het knarsen van een mes op een bord).

 

Ook de sociale interacties worden belangrijk tijdens een eetsituatie en zijn niet evident om te combineren met de andere prikkels. Iemand vraagt,  ‘Hoe was je dag?’, een ander komt te dicht langs je zitten, …  Hierdoor moet je als omgeving soms bepaalde gewoontes aanpassen voor de persoon met autisme. 

Zorg er daarom voor dat het eetmoment een rustig moment wordt. Houd er rekening mee dat de persoon met autisme overprikkeld kan worden.

bottom of page