Het belevingsparcours


Sinds enkele jaren bieden we een ervaringsgerichte vorming aan voor zowel ouders, grootouders als professionelen. Aan de hand van een aantal proefjes en opdrachten laten we de mensen zelf ervaren hoe het is om te leven met autisme.


Hoe is het voor een persoon met autisme om op prikkels te reageren? Hoe beleeft hij zijn omgeving? Hoe werken zijn hersenen en welke reacties komen er uit voort? Onlangs liet het hele team van ondersteuners regio Noord Limburg zich een hele voormiddag onderdompelen in het autistische denken via ons belevingsparcours. Al van bij de aanvang konden ze ervaren hoe het voelt als je niet goed weet wat je moet doen of wat er van je verwacht wordt.


In de verschillende hoeken voerden ze per twee een opdracht uit. Bepaalde aspecten van deze ervaringen hadden zij al ontdekt bij heel wat van hun cliënten, zoals het snel overprikkeld geraken door geluid. De opdrachen met de minder duidelijke prikkels (bijvoorbeeld geur) maakten dat zij zich nu ook meer bewust zijn van deze prikkels en er tijdens hun begeleidingen ook meer rekening mee kunnen houden.


Het is niet de nieuwe informatie, maar het ervaren zelf is iets dat echt wel binnenkomt.

Tijdens de pauze konden ze ervaren hoe het is om een bepaalde verwachting in je hoofd te hebben die dan niet overeenkomt met de werkelijkheid en hoe verwarrend dit is voor ons brein. Na de pauze werd elke opdracht besproken, gekoppeld aan de theorie over autisme en gaven we ook enkele tips mee hoe dit binnen een klasgebeuren aangepakt kan worden.


Het belevingsparcours is ook als hulpverlener telkens een leuke ervaring! Je merkt dat mensen een soort van ‘aha- ervaring’ hebben en dat het hun aan het denken zet over hoe de persoon met autisme het zou beleven.


We wisten al veel, maar we zijn wel nog eens goed wakker geschud.
1 weergave0 opmerkingen