In een wereld waarin de kleinste details een enorme impact kunnen hebben, ervaren mensen met autisme dagelijks heel wat uitdagingen die voor anderen vaak onzichtbaar blijven. Eén van deze uitdagingen is het kiezen en dragen van kleding. Voor mensen met autisme kan dit een moeilijke en stressvolle taak zijn, omdat ze prikkelgevoelig kunnen zijn en moeite hebben met veranderingen.
Kleding is meer dan alleen een bedekking; het is een vorm van zelfexpressie, sociale identiteit en comfort. Maar voor veel mensen met autisme kunnen bepaalde stoffen, texturen of zelfs kleuren zorgen voor ongemak. Een simpele naad die schuurt, een label dat kriebelt of een stof die te strak aanvoelt, kan een intense fysieke reactie veroorzaken, waardoor het dragen van bepaalde kledingstukken heel moeilijk wordt.
Daarnaast kunnen mensen met autisme moeite hebben met veranderingen in hun omgeving, inclusief hun kleding. Sommige kledingstukken bieden een vertrouwd of comfortabel gevoel, terwijl andere externe prikkels overweldigend kunnen zijn. Daarom begrijpen we dat mensen met autisme altijd hetzelfde willen aandoen, of een ongemak voelen bij het wisselen van outfits. Denk maar aan het wisselen van winter- naar zomerkledij. Of als men zich moet omkleden als ze moeten gaan sporten of slapen.
Daarnaast voelen ze niet altijd goed aan welke kledij gepast is voor welke temperatuur. Omdat ze soms ondergevoelig zijn aan warmte/koude, kunnen ze niet goed inschatten of een jas dragen nog nodig is wanneer het zonnetje schijnt bij 5°C.
De website kanikeenkortebroekaan.nl geeft je een duidelijk antwoord op dezelfde vraag. De website geeft een up to date beeld van de temperatuur en weersvoorspellingen op dit moment.
Daarnaast kan de temperatuurkaart ook helpen. Dit maakt het voor kinderen en volwassenen makkelijker om te zien welke kledij je bij welke tempratuur kan dragen.
Wil je mensen met autisme ondersteunen bij het maken van hun kledingkeuzes, dan is het belangrijk dat je die uitdagingen begrijpt en respecteert. Hou bijvoorbeeld rekening met de zachtheid van kledingstukken, kijk naar de elasticiteit en mogelijks naadloze constructie, of knip labels er tags er uit om ongemakken te voorkomen.
Er bestaan verschillende webshops die aangepaste kleding aanbieden:
Hou in je achterhoofd om geduldig om te gaan met de kledingroutine van iemand met autisme. Je kan helpen door hen een keuzemogelijkheden aan te bieden, of door geleidelijk aan nieuwe kledingstukken te introduceren. Zo kunnen ze op hun eigen tempo grenzen verkennen en mogelijks uitbreiden.
Comments