top of page

Met liefde gedragen: tips om jouw kindje te dragen en verzorgen



Als je als kersverse ouder je pasgeboren baby in je armen krijgt gelegd, denk je vast wel: “Hoe kan ik dit kleine schatje oppakken en verzorgen zonder hem/haar pijn te doen?” Want een baby lijkt zo klein en breekbaar. Als je kindje prematuur geboren wordt, een medische problematiek of een beperking heeft, wordt omgaan met je kindje er niet makkelijker door.


We zetten daarom een aantal adviezen van erkende kinesisten op een rij om je baby op te pakken, te dragen en te verzorgen. We hopen je met deze tips wat houvast en zelfvertrouwen te geven, zodat je de band met je baby zo optimaal mogelijk kan maken. Ook ouders met een jong kindje zonder bijkomende problematiek kunnen gebaat zijn met deze liefdevolle tips van.


Wat is Handling en Holding?

Bij Handling en Holding proberen we het kindje zo te dragen (=houding) en te hanteren, zodat het kind gestimuleerd wordt om actief te worden of om meer te ontspannen. 


Je baby oppakken

Als je een baby vanuit ruglig wilt rechtzetten, is het belangrijk dat je hem een zo goed mogelijke ondersteuning geeft. Doe dit steeds dezelfde volgorde.

  1. Heupen buigen en benen in gebogen positie opheffen.

  2. Op de zijde rollen door je hand onder schouder kind te brengen zodat beide armen naar elkaar toekomen.

  3. Arm onder hoofdje van je kind en onderarm vasthouden. Benen blijven gebogen.

  4. Zo het kind rechtzetten in zittende positie op onderarm.


Het neerleggen gebeurt in de omgekeerde volgorde. Ondersteun steeds het hoofd indien je kind het nog niet zelf recht kan houden.


Dragen van je baby

Je kan nu je baby op de volgende, onderstaande manieren dragen. Wissel af zodat je kind de kans krijgt om zijn omgeving te verkennen. Voel wat je kindje aangenaam vindt, wat vind hij/zij leuk? Soms kan het zachtjes kloppen van je hand op de poep van je kindje, voor ontspanning zorgen. (=hartslag van mama nabootsten).


Bij alle houdingen geldt: indien je kind moeite heeft met het hoofdje recht te houden, ondersteun deze dan goed met je hand, arm of romp.


Buiklig/zijlig: Houd je hand steeds tussen de beentjes, en het liefst je arm onder de armen van je kindje, ook in zijlig.


Zittende houding: Houd de rug van kindje tegen je borst of buik. Zorg voor een gebogen beentje of 2 benen, indien je je kind voelt strekken naar achter.



Half liggende houding:  Houd de zijde van je kind tegen je buik en ondersteun het hoofdje. Op deze foto zie je hoe de armen van de baby samen gehouden worden door de ouder en de heupen gebogen zijn. Dit houdt het overstrekken weer tegen.


Zittende houding: Buik kind tegen buik ouder of op de schoot, met de benen open. 



Zittende houding in je zijde: Houd je kind op je heup, dicht tegen je zijde. Ondersteun de rug met je onderarm en de billetjes met je hand. Hou de armen van je kind steeds vast voor extra ondersteuning.




Voeding geven op de schoot

Hier geven we je tips over de houding die jij en je kindje kan aannemen tijdens het voegen. Echte voedingstips kan je, indien nodig, bevragen aan een logopediste of je thuisbegeleider.


Borstvoeding: Om borstvoeding te geven zijn meerdere houdingen mogelijk. Belangrijk is dat je kindje goed kan drinken, en dus correct aan de borst ligt, en dat jij als mama zo comfortabel mogelijk ligt.


Op de website van Kind & Gezin vind je verschillende houdingen (in beeld gebracht) om borstvoeding te geven. Je kan ook steeds terecht bij je vroedvrouw of kraamhulp voor extra adviezen.


Flesvoeding of lepelvoeding in de Schwester Liselotte-houding: Hier ligt je kind met de rug op je opgetrokken bovenbenen. Je kind kan ook in zijwaartse houding op je bovenbenen liggen.


Schwester Liselotte-houding

Ruglig

Zijwaartse houding


Uitkleden en aankleden

Dit is zeer afhankelijk van wat je voelt in het kind. Voor meer uitleg kan je steeds tips en adviezen vragen aan Martien Van Santvoort, kinesiste van de Vroegbegeleiding.


Verschonen van de luier

De luier ververs je best liggend op de grond, bed of op een luiertafel.

Soms is het beter je verzorgingskussen dwars te leggen, zo ligt het hoofdje al een beetje gebogen. Met de kin naar borstkas en de heupjes die al gebogen zijn, kan dit helpen bij baby’s die zich overstrekken.


Een badje geven

In bad gaan is voor baby's niet alleen leuk, maar ook essentieel voor hun ontwikkeling. Het werkt ontspannend, stimuleert de zintuigen en de band tussen jou en je kindje wordt versterkt. Bovendien helpt het bij de motorische ontwikkeling van je kind.


Zet je baby steeds in een verkleinend badje en Tummy Tub, een soort van emmer waar baby's in recht kunnen zitten. Met de ene arm en hand zorg je voor een goede ondersteuning aan de nek en/of het hoofdje. Met je andere hand kan je je baby rustig wassen.



Spelen met je baby

Spelen met je baby is cruciaal voor hun ontwikkeling omdat het verschillende vaardigheden stimuleert. Het bevordert de cognitieve, sociale, communicatieve en motorische ontwikkeling. Bovendien versterkt spelen de band tussen jou en je kind, wat bijdraagt aan een gezonde hechting en emotionele ontwikkeling.


Er zijn tal van mogelijkheden om met je kindje te spelen: op je schoot in de zetel of op speeltegels of een mat op de grond.


Op je schoot in verschillende posities:


Op de grond in buiklig: Rol een handdoek op en leg het onder de schouders van je kind. Zo maak je de armen vrij om grijpen en spelen te stimuleren. Druk met je hand zachtjes op de billen om je kind meer steun te geven.



Op de grond in zijlig: Leg je baby voorzichtig op zijn zij en leg de opgerolde handdoek achter de rug, tussen de benen. Leg een extra handdoek onder het hoofdje voor optimale steun. De handen van je kind kunnen zo makkelijk naar elkaar en naar de mond komen.



Op de grond in ruglig: Breng de opgerolde handdoek met de eindes naar elkaar, zodat je een ovaal kussen krijgt. Leg je baby met de rug in het midden van het kussen.

Je kan een speelboog over je kind plaatsen, of andere leden van het gezin kunnen spelen met het kindjes door er tegen te babbelen, liedjes te zingen, kiekeboe te spelen...




Nu is het aan jou!

De adviezen die we hierboven geven zijn richtlijnen. Andere veilige en comfortabele manieren zijn ook prima en mag je verder hanteren.


Lukt het niet goed of heb je nood aan extra advies? Spreek gerust je thuisbegeleider of kinesist aan. Samen kunnen we kijken hoe je de omgang met je kindje zo makkelijk, veilig en comfortabel mogelijk maakt.


Geschreven door Martien Van Santvoort, kinesiste van Team Vroegbegeleiding


26 weergaven0 opmerkingen
bottom of page