top of page

SENSORY SUNDAY

Naamloos-1.png

Prikkels en prikkelgevoeligheid

Personen met autisme ervaren prikkels van buitenaf heel anders dan personen zonder autisme. Zij kunnen dit moeilijk of niet filteren, waardoor ze vaak over- of onderprikkeld geraken.

CALMING CADDY

Een calming caddy of een friemeldoos is de oplossing om even tot rust te komen. De doos of het mandje kan gevuld worden met verschillende spulletjes. Als je onrustig begint te worden of als je nood hebt aan een hulpmiddel om je beter te focussen, is de calming caddy altijd binnen handbereik. 

Friemel-items die in de calming caddy kunnen:

tangle, stressbal, kneedgom, magic sand, gelballetje, fidgetcube, fidget spinner, knuffeldiertje, boekje om te krabbelen, dobbelsteen, sqeezy, ballonnen gevuld met rijst of bloem, calming bottle, …

Ontwerp zonder titel_edited.jpg

Extra tips:

  • Kijk eens naar prulletjes die je in huis hebt.

  • Knutsel iets (samen met de kinderen).

  • Ga eens snuisteren op een rommelmarkt of in de Action.

  • Kijk eens op pinterest voor andere ideetjes en uitwerkingen.

Naamloos-1.png

GRATIS WEBINAR

AUTISME EN PRIKKELGEVOELIGHEID

webinar prikkels.png

Tijdens dit webinar kom je te weten hoe een persoon met autisme prikkels verwerkt. Je leert hoe je prikkelgevoeligheid kan herkennen en hoe je een sensorisch profiel opstelt. We sluiten af met een aantal concrete strategieën om mee aan de slag te gaan.

artikel prikkels_edited.png

ARTIKEL

PRIKKELVERWERKING
EN AUTISME

“Mijn hoofd zit vol” is een uitspraak die we vaak horen tijdens onze begeleidingen van personen met een autisme spectrum stoornis. Vanwaar komt deze uitspraak? Veel heeft hier te maken met de manier waarop personen met ASS prikkels ervaren en verwerken.

​​

Wat zijn prikkels?
Wat gebeurt er wanneer je over- of onderprikkeld bent?

En wat kan je doen om dit te voorkomen?

bottom of page