TEACHING TUESDAY
ASS
Psycho-educatie
Wie samen leeft of werkt met personen met autisme, moet uiteraard weten hoe het brein van iemand met autisme werkt. Dit leren we aan de hand van psycho-educatie.
PYSCHO-EDUCATIE
Personen met autisme reageren soms anders dan je verwacht. Dat komt door hun ‘anders denken’. Willen we het gedrag als ouder, leerkracht, partner, … goed kunnen begrijpen, dan moeten we eerst kennis opdoen over de werking van het brein bij personen met ASS. Psycho-educatie is met andere woorden een must voor iedereen die dagelijks te maken heeft met mensen met autisme.
Ben je op zoek naar interessante leesstof of concrete tips omtrent dit thema? Kom dan langs in onze Autitheek te Zonhoven! Deze is elke donderdag geopend van 9u tot 16u30. Wij helpen je graag in je zoektocht naar geschikte lectuur op basis van jouw vragen!

DOCUMENTAIRE
RADIO FELIX
Felix is presentator van zijn eigen radioprogramma: Radio Felix! Hij bericht over politieke wantoestanden en spannende tenniswedstrijden in zijn eigen verzonnen nieuws-wereld. Op school wordt Felix vaak op de proef gesteld door zijn autisme. Hij gebruikt zijn radioprogramma om de confrontaties op school beter te begrijpen.
Met de documentaire Radio Felix willen we inzetten op het sensibiliseren en informeren van kinderen rondom autisme. De jonge kijker kan doorheen de documentaire de andere prikkelverwerking en denkstijl van Felix aanvoelen, zonder dat het thema autisme educatief benaderd wordt.
Radio Felix is van de hand van Lauranne Van den Heede (Associate Directors) en maakt deel uit van Ket & Doc, een project van Ketnet, JEF en VAF.
INLEEFPAKKET
In het verlengde van Radio Felix ontwikkelde de Liga Autisme Vlaanderen een inleefpakket rondom autisme op kindermaat, en dit voor grotere groepen zoals scholen of klassen. Dit inleefpakket omvat verschillende opdrachten aan de hand waarvan een groep zelf ondervindt wat het kan betekenen om autisme te hebben.
HET TOPJE VAN DE IJSBERG
Personen met ASS gedragen zich vaak anders, omdat ze de wereld rondom hen ook anders waarnemen en begrijpen. Om de gedragingen van iemand met ASS te kunnen begrijpen, is het belangrijk te achterhalen waar dat gedrag vandaan komt. Het is met andere woorden belangrijk om inzicht te krijgen in het ‘waarom’ van het gedrag, om zo aan de oorzaken te proberen werken.
We leggen dit uit aan de hand van de ijsbergtheorie. Wanneer je naar de afbeelding kijkt, zie je zowel het topje van de ijsberg (boven de zeespiegel) als het deel van de ijsberg onder het wateroppervlak.
Het gedrag van iemand met autisme kan je vergelijken met het topje van de ijsberg. Wanneer we kinderen straffen en belonen, spelen we in op het zichtbare gedrag. Echter, willen we het gedrag van iemand met autisme echt begrijpen en hierop inspelen, dan moeten we gaan kijken naar de oorzaak van het gedrag.
Het onzichtbare deel is met andere woorden het belangrijkste deel van de ijsberg. Het is belangrijk te achterhalen wat de reden is dat het kind bepaalde gedragingen stelt. We moeten ons verplaatsen in de hersenen van mensen met autisme om ons zo in te kunnen beelden hoe zij een bepaalde situatie ervaren. Op die manier leren we begrijpen wat er voor hen zo moeilijk is en kunnen we hier vervolgens preventief op inzetten met als doel het voorkomen van problemen in de toekomst, ook al is dat niet altijd mogelijk.
Door hun ‘anders denken’ zijn de oorzaken van hun gedrag vaak niet voor de hand liggend. Het is dus niet altijd eenvoudig om dit ‘anders denken’ zelf onder de knie te krijgen om het gedrag te begrijpen.We begrijpen autisme steeds beter, maar er valt nog steeds heel wat te leren…
©Participate! 2022

Topje van de ijsberg = zichtbaar
-
het gedrag dat gesteld wordt
Onderste gedeelte = onzichtbaar
-
de oorzaak
-
het waarom van het gedrag
-
belangrijkste stuk van de ijsberg