Als ouder of partner van een persoon met autisme of als iemand die zelf autisme heeft, begrijp je waarschijnlijk hoe belangrijk rust is in het dagelijks leven. Het creëren van een rustige omgeving kan een aanzienlijk verschil maken in het welzijn van ons allen.
In dit artikel willen we de focus leggen op het belang van rust in huis, hoe je dit kan aanpakken, en welke tips en hulpmiddelen beschikbaar zijn.
Waarom is rust belangrijk?
Voor zowel de omgeving als de persoon met autisme is rust cruciaal voor een gezond leven. Autisme kan soms gepaard gaan met een overgevoeligheid voor prikkels, wat betekent dat alledaagse geluiden, licht of drukte overweldigend kunnen zijn. Dit kan leiden tot verhoogde stress en angst, met overbelasting en soms gedragsproblemen als gevolg. Door rust te bieden, creëren we een omgeving waarin iedereen zich veilig en gerust kan voelen.
Hoe kunnen we rust bieden?
Bied structuur en voorspelbaarheid: Personen met autisme gedijen vaak goed bij routine en voorspelbaarheid. Dit geeft hun een gevoel van veiligheid en controle. Probeer een vaste, dagelijkse routine te handhaven en communiceer eventuele veranderingen van tevoren. Maak afspraken en hou je eraan.
Hou rekening met de prikkelverwerking: Verminder overbodige geluiden en visuele prikkels in huis als de persoon met autisme hier gevoelig voor is. Dit kan betekenen dat je zachte verlichting gebruikt, een rustige plek creëert waar iemand zich kan terugtrekken, of het gebruik van koptelefoons of oordopjes overweegt.
Gebruik visuele ondersteuning: Visualisaties (schema’s, pictogrammen, foto’s…) kunnen helpen bij het begrijpen van de dagelijkse routine en activiteiten.
Hanteer duidelijke communicatie: Gebruik eenvoudige taal en wees duidelijk in je verwachtingen. Geef de persoon de tijd om te reageren en te verwerken wat je zegt. Vermijd sarcasme en dubbele boodschappen.
Wees flexibel: Het begrijpen van de specifieke behoeften van iemand met autisme, en geduldig zijn in communicatie en interacties, kunnen helpen om de rust te bewaren. Wees begripvol als iemand met autisme het moeilijk krijgt of blokkeert en de (basis)rust verliest. Streng optreden heeft dan geen zin. Kijk hoe je wel die rust kan bieden en pas je plannen en verwachtingen aan indien nodig.
Gebruik hulpmiddelen: Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals sensorisch materiaal, verzwaringsmateriaal of visuele planners, die kunnen helpen bij het bieden van rust.
Ondersteun via apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die kunnen helpen bij het plannen van taken, het creëren van rustgevende geluidsomgevingen en het bevorderen van ontspanning.
Een rustige omgeving kan helpen bij:
Het bevorderen van concentratie en leren: Zonder afleiding kunnen mensen met autisme zich beter focussen op taken en het leren van nieuwe vaardigheden.
Het verminderen van stress en angst: Overprikkeling kan leiden tot stress en angstgevoelens. Een rustige omgeving kan deze gevoelens verminderen en een gevoel van veiligheid creëren.
Het bevorderen van een betere slaapkwaliteit: Prikkels in de omgeving kunnen bij sommige personen met autisme de slaap verstoren, anderen hebben dan weer prikkels nodig om de slaap te kunnen vatten (bv. muziek, verzwaard deken…). Een goed slaappatroon kan leiden tot een betere nachtrust.
Positieve interacties bevorderen: In een rustige omgeving zijn mensen meer geneigd om te communiceren en te ontspannen.
Naast het bieden van rust aan personen met autisme, is het ook essentieel om aandacht te besteden aan het welzijn van de ander. In de drukte van het dagelijks leven staan we niet altijd stil bij de dingen die gebeuren en welk effect die op ons hebben. We kunnen het omschrijven als ‘mindful’ partner zijn van iemand met autisme. Mindfulness betekent dat je je aandacht op een bijzondere manier richt op iets; je kijkt naar jezelf, de ander én ook naar de persoon met autisme.
Onze tips voor jezelf
Zoek steun: Het is belangrijk voor jou als ouder, partner… om een steunsysteem te hebben waarop je kan vertrouwen. Dit kan bestaan uit familie, vrienden en/of professionele hulpverleners. In contact komen met anderen kan erg waardevol zijn. Je kunt ervaringen uitwisselen, tips delen en elkaar steunen.
Zorg voor jezelf: Het is belangrijk om jezelf niet te vergeten als partner in het netwerk van een persoon met autisme. Het is cruciaal om tijd te nemen voor zelfzorg en ontspanning. Plan rustgevende en ontspannende activiteiten, neem een pauze om te lezen of om naar muziek te luisteren. Maak tijd voor een hobby, misschien biedt lichaamsbeweging jou rust of helpt ondersteuning door een professioneel begeleider of therapeut.
Communiceer: Open communicatie is van vitaal belang. Het is belangrijk je vrij te voelen om je zorgen en gevoelens te uiten. Dit kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van verbondenheid te creëren.
Stel realistische verwachtingen: Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en niet te streng te zijn voor jezelf. Het ondersteunen en begeleiden van een persoon met autisme kan uitdagend zijn. Het is oké om hulp te vragen en niet alles perfect te doen.
Zoek naar ontspanningstechnieken: Iedereen kan baat hebben bij het leren van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of mindfulness. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te bevorderen. Het kan ook helpen om samen met de persoon met autisme deze technieken te oefenen. Ook hartcoherentie is een nieuwe techniek, met een positief effect op rust en ontspanning.
Blijf positief: Focus op de sterke punten van de persoon met autisme, kijk en benadruk hun talenten.
Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het belang van zelfzorg en ondersteuning van de mensen uit het netwerk van iemand met autisme. Het tonen van begrip en het bieden van adequate ondersteuning, zowel aan de persoon met autisme als aan de personen uit het netwerk, kunnen de veerkracht vergroten en ieders welzijn bevorderen.
Het bieden van rust in de omgeving van een persoon met autisme vergt toewijding en begrip, maar de positieve impact ervan is onschatbaar. De zorg voor jezelf heeft absoluut een impact op de persoon met autisme.
Σχόλια